Гърция протестира официално и остро пред Сърбия заради разбилия се край

...
Гърция протестира официално и остро пред Сърбия заради разбилия се край
Коментари Харесай

Гърция остро протестира пред Сърбия за падналия край Кавала самолет

Гърция стачкува публично и остро пред Сърбия поради разрушилия се край Кавала украински транспортен аероплан Ан-12, цялостен с военна продукция.

По разпореждане на външния министър Никос Дендиас посланикът на Атина в Белград стачкува пред сръбските управляващи, че не са уведомили авансово за цялостния лист от взривните материали, които е превозвал авариралият аероплан, предава. Отделно от това Гърция е поискала от Сърбия и повече информация за товара, който е бил в разрушилата се в събота вечер машина, собственост на украинска компания. Белград твърди, че са били натоварени 11,5 тона мини за минохвъргачки, които е трябвало да бъдат доставени в Бангладеш. Сега излиза наяве, че Гърция ще проени изцяло системата си, в която позволява прекосяване на рискови товари над територията си.

В понеделник бе оповестено, че не е открита радиация на мястото на злополуката на самолета и, че хората се движат свободно без маски. Два месеца обаче ще се вършат проби на мястото на случая, с цел да се откри дали при рухване не е имало обособяване на нездравословни химически детайли, оповестяват от екипа по ядрено-биологична отбрана. 

Междувременно стана ясно, че към този момент са открити всички тела на 8-членния екипаж, като съгласно всички те са укриански жители. Открита е и черната кутия. 

Гръцките медии пишат за трагичната замяна на реплики, която водачът на " Антонов " е имал с контролната кула няколко минути преди злополуката, споделя и БГНЕС.  " Двигателят ни гори. Опитвам се да го потуша ", споделил водачът, съобщавайки за казуса.  " Можете ли да стигнете до летището в Солун или в Кавала? ", попитала контролната кула.

Гръцкото издание „ Star “ написа, че водачът на " Антонов " е споделил, че има няколко казуса със самолета и че ще се опита да кацне в Кавала. Самолетът към този момент е почнал да губи височина. Посочва се още, че водачът явно е търсил еднакъв терен, на който да приземи самолета. Когато контролната кула поискала нова информация, водачът дал отговор, че един след различен инструментите отхвърлят. Той не съумял да стигне до летището, настъпила тишина и по-късно " Ан-12 " се разрушил. 

Вече стана известно, че от началото на юли самолетът е летял няколко пъти и до Бургас. През 90-те, за няколко години машината е била благосъстоятелност на БГА Балкан, само че след това е била продадена на Ural Airlines, твърди Българска национална телевизия.

Най-вероятно повода за самолетната злополука в Северна Гърция с Antonov An-12BK е зародил на борда пожар. Това пък предположи в предаването " Тази заран “ на Би Ти Ви бившият боен министър Тодор Тагарев.

Машината е много остаряла – на повече от 50 г.  " Подобни машини се експлоатират според от техническото им положение, вършат се инспекции постоянно. Ако то наподобява задоволително положително, получават позволения за полети “, изясни Тагарев.

Той подсети, че този тип самолети от дълго време нямат право да летят в Европейския съюз. Според специалиста украинската машина е наета от Сърбия по търговски аргументи. Превозваният рисков товар няма нищо общо с войната в Украйна, твърди той.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР